Welk systeem vloerverwarming

Welk vloerverwarming systeem is geschikt voor jouw woning?

Het is belangrijk om te bepalen welke vloerverwarming systeem je wilt laten plaatsen. Daarin heb je een aantal keuzes te maken. Afhankelijk van jouw woning bepaal je welk systeem het meest geschikt is. Hieronder vind je de diverse opties.

 

Nat- en droogbouw

Je kunt de verschillende systemen onderverdelen in twee groepen: nat- en droogbouw. Onder droogbouw valt het elektrisch vloerverwarmingssysteem. De overige vier systemen vallen onder natbouw. Daarmee bedoelen we vloerverwarmingssystemen met warm water die aangesloten zijn op de cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming.

 

Vloerverwarming leggen

De buizen die gebruikt worden voor de vloerverwarming zijn van kunststof en hebben een diameter van 16 of 18 millimeter. Het plaatsen van deze vloerverwarmingsbuizen gebeurt in een spiraal-achtige vorm, wat iets weg heeft van een slakkenhuis. Op deze manier wordt de warmte gelijkmatig door de ruimte verdeeld. Het leggen in deze vorm vergt wel vakmanschap.

De afstand tussen de buizen is vaak 10 of 15 centimeter en wordt er gebruik gemaakt van verschillende groepen. Door deze verschillende groepen is het mogelijk om per kamer de temperatuur te reguleren. De groepen hebben een maximale lengte van 120 meter.

 

De 5 vloerverwarming systemen

  1. Draadmatsysteem

Vloerverwarming op netten, ook wel draadmatten genoemd, is een van de populairste manieren om vloerverwarming op te leggen. Het is namelijk nagenoeg voor elke klus en opbouwhoogte geschikt. Bovendien heeft het een goede prijs-kwaliteitverhouding. Of het nu gaat om een renovatieproject of complete nieuwbouw, vloerverwarming op netten is een goede keuze.

 

  • Geschikt bij: nieuwbouw en renovatie
  • Voordeel: lage opbouwhoogte
  • Nadeel: geen



2.                 Tackerplaatsysteem

Vloerverwarming op tackerplaten wordt erg veel gebruikt in de utiliteitsbouw, en dan met name voor appartementen. Het is namelijk meteen een goede geluidsdemping voor de verdieping eronder. Daarbij geeft het ook een stukje isolatie. Vloerverwarming op tackerplaten kan ook voor de renovatie, mits er genoeg opbouwhoogte is, een goede oplossing zijn. De dunste tackerplaat is 2 cm dik.

 

  • Geschikt bij: appartementen
  • Voordeel: extra geluidsdemping en isolatie
  • Nadeel: meer opbouwhoogte nodig



3.                 Vloerverwarming infrezen

Het infrezen van vloerverwarming is een ideale oplossing voor renovatieprojecten. De oude betonvloer hoeft er op deze manier namelijk niet uit. Dat scheelt weer een hoop tijd, en dus geld. Bovendien is de vloer erg snel warm, omdat de slangen pakweg 2 cm onder de vloer worden ingefreesd. Ze liggen dus relatief dicht tegen de afwerkvloer aan.

 

  • Geschikt bij: renovatie
  • Voordeel: vloer kan blijven liggen
  • Nadeel: geen extra isolatie mogelijk



4.                 Noppenplaatsysteem

Noppenplaten zijn snel en eenvoudig te monteren en bovendien geschikt voor elke opbouwhoogte. Echter, zit hier wel een hoger prijskaartje aan.

 

  • Geschikt bij: zelf vloerverwarming leggen
  • Voordeel: goed isoleert en makkelijk te monteren
  • Nadeel: prijzig



5.                 Vloerverwarming elektrisch

Hierbij zijn de verwarmingselementen verwerkt in een dun matje dat vlak onder de afwerkvloer wordt geplaatst, boven een isolatieplaat. Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk volstaat. Elektrische vloerverwarming is bijvoorbeeld geschikt wanneer je enkel de badkamer gaat aanpakken en dus niet een volledige verdieping.

 

  • Geschikt bij: badkamers en kleine ruimtes
  • Voordeel: wordt niet aangesloten op warmtebron
  • Nadeel: hogere energiekosten

 

Maakt het type vloer uit voor de keuze van het vloerverwarming systeem?

 

Het korte antwoord is: nee. Of je nu een houten vloer, pvc, tegel, laminaat of gietvloer hebt, het gekozen vloerverwarming systeem maakt daarvoor niet uit. Echter is het wel van belang hoe je de vloer opwarmt. Een gietvloer reageert anders op de warmte dan bijvoorbeeld een houten vloer. Warm je een gietvloer bijvoorbeeld te snel op, dan heb je kans op scheuren. De monteur van de vloer, in dit voorbeeld de gietvloer, geeft hierover tips en advies.