De voor en nadelen van vloerverwarming

Denk je erover om vloerverwarming te laten leggen in jouw woning? In dit artikel lees je welke voordelen vloerverwarming heeft. Ook lichten we drie nadelen toe. Zo kun jij deze met elkaar vergelijken en voor jezelf de afweging maken of het laten leggen van vloerverwarming een waardevolle toevoeging zal zijn voor jouw woning.

Voordelen vloerverwarming

1.Energiezuiniger

Vloerverwarming is 10 tot 15% zuiniger dan een radiator, omdat vloerverwarming slechts tot maximaal 40 graden Celsius wordt opgewarmd. De radiator warmt op tot maximaal 80 graden Celsius.


2. Gelijkmatig verwarmen van ruimte

Een heel fijn voordeel van vloerverwarming is dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid door de ruimte. Bij een radiator daarentegen is de warmte plaatselijk, wat als minder prettig wordt ervaren.  


3. Geen trek of tocht

Doordat er geen grote verschillen in temperatuur ontstaan in de kamer, is er ook minder sprake van trek en tocht.


4. Minder stof en kans op huisstofmijt

Doordat er minder trek en tocht ontstaat in de woning, zal er minder stofcirculatie zijn, wat de kans op huisstofmijt verkleint.

5. Betere luchtvochtigheid

Door de gelijkmatige warmte van vloerverwarming blijft de luchtvochtigheid beter onder controle.

6. Meer ruimte in woning

Wanneer je kiest voor vloerverwarming, kun je je radiatoren verwijderen. Dit geeft een ruimtelijker gevoel in je woning.


7. Hygiënischer

Radiatoren zijn vaak moeilijk schoon te maken. Kies je voor een vloerverwarmingssysteem en laat je radiatoren verwijderen, dan is het vanaf nu een stuk makkelijker om schoon te houden. Vloerverwarming is niet zichtbaar en een schoonmaakbeurt is dan ook iet nodig. Vloerverwarming is dus nagenoeg onderhoudsvrij.


8. Warme voeten

Misschien wel het fijnste van alle voordelen is dat vloerverwarming zorgt voor een warme vloer en dus warme voeten. Voor de koukleumen onder ons een hele waardevolle toevoeging.

Nadelen vloerverwarming

1. Investering 
Vloerverwarming verdiend zichzelf terug in 10 tot 15 jaar, maar in eerste instantie gaat het dus om een investering. Prijzen per m2 variëren van €25,- tot €90,-, inclusief btw en montage.

2. Overlast tijdens plaatsen 
Net zoals bij elke verbouwing geldt dat er overlast mee gepaard gaat. Bij het plaatsen van vloerverwarming moeten de kamers worden leeggehaald en de huidige vloer worden verwijderd. Ook de dekvloer moet worden verwijderd en een nieuwe vloer moet worden gestort, behalve wanneer je kiest voor infrezen. Dit heeft tijd nodig om te drogen. Hierdoor kun je de ruimte een aantal dagen niet betreden.

3. Lastig te repareren 
Het komt zelden voor, maar mocht je vloerverwarming gaan lekken, dan is reparatie erg lastig. De vloerverwarmingsbuizen zijn namelijk gestort in de nieuwe dekvloer. Controleer daarom altijd of je een goede garantieregeling krijgt van het vloerverwarmingsbedrijf dat je inschakelt voor jouw klus.

Vloerverwarming laten leggen?

Zie jij meer voordelen in vloerverwarming? En ben je op zoek naar een vakspecialist voor het laten leggen van jouw vloerverwarming in omgeving Brabant? Neem dan contact met ons op via info@vloerverwarminglatenleggen.nl voor een vrijblijvende offerte.