Stappenplan vloerverwarming aanleggen

waar begin je?

Je wilt vloerverwarming aanleggen in jouw woning. Goed idee, want vloerverwarming is een energiezuinige huisverwarming. Radiatoren zijn niet langer nodig en je kunt de temperatuur per kamer reguleren. Met andere woorden, vloerverwarming is een mooiere, duurzamere en praktischere optie. Wat moet je vooraf weten en beslissen, voordat je een vakspecialist in kunt schakelen? Dat lees je in dit stappenplan.

 

Stap 1: kies het systeem

Er bestaan 5 verschillende systemen waar je uit kunt kiezen. Je keuze is afhankelijk van de opbouwhoogte van de vloer en hoe goed deze al geïsoleerd is. Met opbouwhoogte bedoelen we de maximale ruimte die er is tot aan afwerkvloer (tegels, pvc, laminaat, etc.).

1.       Draadmatsysteem

Vloerverwarming op netten, ook wel draadmatten genoemd, is een van de populairste manieren om vloerverwarming op te leggen. Het is namelijk nagenoeg voor elke klus en opbouwhoogte geschikt. Bovendien heeft het een goede prijs-kwaliteitverhouding. Of het nu gaat om een renovatieproject of complete nieuwbouw, vloerverwarming op netten is een goede keuze.

2.       Tackerplaatsysteem

Vloerverwarming op tackerplaten wordt erg veel gebruikt in de utiliteitsbouw, en dan met name voor appartementen. Het is namelijk meteen een goede geluidsdemping voor de verdieping eronder. Daarbij geeft het ook een stukje isolatie. Vloerverwarming op tackerplaten kan ook voor de renovatie, mits er genoeg opbouwhoogte is, een goede oplossing zijn. De dunste tackerplaat is 2 cm dik.

3.       Infrezen vloerverwarming

Het infrezen van vloerverwarming is een ideale oplossing voor renovatieprojecten. De oude betonvloer hoeft er op deze manier namelijk niet uit. Dat scheelt weer een hoop tijd, en dus geld. Bovendien is de vloer erg snel warm, omdat de slangen pakweg 2 cm onder de vloer worden ingefreesd. Ze liggen dus relatief dicht tegen de afwerkvloer aan.

4.       Noppenplaatsysteem

Noppenplaten zijn snel en eenvoudig te monteren en bovendien geschikt voor elke opbouwhoogte. Echter, zit hier wel een hoger prijskaartje aan.

5.       Elektrische vloerverwarming

Hierbij zijn de verwarmingselementen verwerkt in een dun matje dat vlak onder de afwerkvloer wordt geplaatst, boven een isolatieplaat. Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk volstaat. Elektrische vloerverwarming is bijvoorbeeld geschikt wanneer je enkel de badkamer gaat aanpakken en dus niet een volledige verdieping.

 

Stap 2: bepaal of extra isolatie nodig is

Het is belangrijk dat je vloer goed is geïsoleerd, wanneer je vloerverwarming gaat aanleggen. Doe je dit niet of onvoldoende, dan gaat er veel warmte verloren naar beneden. Je hebt een paar opties:

1.       Vloerisolatie neerleggen onder de vloerverwarming. Het nadeel hiervan is dat je ruimte verliest omdat je vloer dikker wordt.

2.       Je kunt de vloer via de kruipruimte isoleren.

 

Je keuze voor het systeem heeft ook invloed op de extra isolatie.

·         Allen bij een draadmatsysteem kun je ervoor kiezen extra folie te plaatsen voor extra isolatie.

·         Tackerplaten en noppenplaten zorgen al voor extra isolatie.

·         Wanneer je ervoor kiest om vloerverwarming in te frezen, is de mate van isolatie afhankelijk van de staat van de vloer. Met andere woorden, de isolatie die al aanwezig is. Bij het infrezen kan geen extra isolatie worden aangebracht.

 

Stap 3: de geschatte kosten

Om een beeld te geven van kosten per systeem vind je hieronder een overzicht. Zo kun je toetsen wat past binnen je budget.

 

De kosten voor vloerverwarming aanleggen per systeem

Type vloerverwarming                                 Gemiddelde prijs per m2 (excl. Btw en plaatsing)

Draadmatsysteem (netten)

Tackerplaten

Infrezen

Noppenplaten

Elektrische vloerverwarming                     €50,- tot €70,-

 

De kosten voor isolatie

Extra folie bij noppenplaten of tackerplaten meerprijs à €8,- per m2.    

 

Stap 4: vloerverwarming zelf leggen of laten leggen?

Je kunt ervoor kiezen om de vloerverwarming zelf te leggen. Dit is alleen aan te raden wanneer je:

-         Over vakkennis beschikt

-         Het juiste gereedschap hebt

-         Een sterke rug hebt. Het is namelijk een intensieve klus.

In alle andere gevallen, en om zeker te zijn van 100% goed resultaat, schakel je een vakspecialist in die voor jou de vloerverwarming aanlegt.

 

Stap 5: offertes vergelijken

Prijzen tussen vakspecialisten kunnen, net zoals in alle branches, verschillen. Het is daarom aan te raden om je opdracht neer te leggen bij meerdere bedrijven in de regio. Zo kun je kiezen welk bedrijf het beste aan je wensen voldoet en passend is binnen je budget.