Geschikt voor elke vloer?

5 geschikte vloeren voor vloerverwarming

Vloerverwarming is niet meer weg te denken in moderne woningen. Het is een fijne, efficiënte en energiezuinige manier van verwarmen van je huis. Bovendien ben je van die radiatoren of, die over het algemeen niet de schoonheidsprijs verdienen. Kortom, vloerverwarming kent veel voordelen, maar zijn alle vloeren geschikt voor vloerverwarming? Dit is een veel gestelde vraag, waarop je in dit artikel antwoord krijgt. Ontdek de 5 geschikte vloeren van vloerverwarming en welke vloeren minder geschikt zijn voor vloerverwarming.


Beste vloeren voor vloerverwarming

Vloerverwarming wordt onder de vloer geplaatst. Het is daarom belangrijk dat de warmte er doen kan. Vloeren die bijzonder goed isoleren, zijn om die reden minder geschikt. Hieronder lees je welke 5 vloeren het meest geschikt zijn en welke vloeren minder geschikt zijn voor vloerverwarming.

1. Beton, gietvloeren en stenen tegels

Beton, gietvloeren en stenen tegels zijn de beste vloeren om te combineren met vloerverwarming. Deze vloersoorten hebben namelijk een lage warmteweerstand en zijn juist goed in staat om de warmte te geleiden. De dikte van de betonnen vloer of tegels heeft vrijwel geen invloed op de warmte die de vloerverwarming afgeeft. Het spreekt voor zich dat het bij dikkere vloeren wel wat langer duurt voordat de warmte voelbaar is.

2. PVC vloeren

PVC vloeren zijn een populaire keuze en verkrijgbaar in verschillende prints. PVC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, omdat de vloeren relatief dun zijn. Hierdoor hebben ze een lage warmte weerstand. Met andere woorden, PVC vloeren laten warmte gemakkelijk door. Een speciale ondervloer is daarom ook niet nodig.

3. Vinyl vloeren

Vinyl vloeren zijn, net als PVC vloeren, relatief dun en laten warmte daardoor goed door en zijn daarom geschikte vloeren voor vloerverwarming.

Let op: dit geldt niet voor alle vinyl vloeren. De vinyl vloer is alleen geschikt bij een thermische weerstand van maximaal 0,15 m2 K/W. wanneer de weerstand hoger is, kunnen er lelijke plekken ontstaan. Kies je voor een vinyl vloer laat je dan goed informeren en controleer of de gewenste vloer geschikt is voor vloerverwarming.

4. Tapijt

Met je voeten woelen in tapijt is op zich al heel fijn, laat staan als deze ook nog eens verwarmd wordt. Een combinatie met vloerverwarming kan gemaakt worden en zorgt voor extra comfort.

Let op: ook hier geldt dat niet alle tapijtsoorten geschikt zijn voor vloerverwarming. Een tapijt heeft namelijk isolerende eigenschappen, wat maakt dat niet alle tapijten geschikt zijn. Kies daarom een tapijt met een thermische weerstand van maximaal 0,17 m2 K/W. Bovendien is het verstandig om te een tapijt te plaatsen zonder ondervloer en dat niet te dik is. Laat je ook bij deze keuze dus goed informeren. 

5. Laminaat

Veel laminaatsoorten zijn geschikte vloeren voor vloerverwarming. Maar ook hierbij geldt dat niet voor alle soorten.

Let op dat het laminaat niet te dik is en er een speciale ondervloer nodig is om het laminaat te leggen.


Welke vloeren zijn minder geschikt voor vloerverwarming?

Vloeren met een hoge thermische weerstand, een sterke isolerende werking, zijn minder geschikt voor vloerverwarming. Denk hierbij aan een:

  • Houten vloeren vloerverwarming.

Houten vloeren krimpen en zetten uit door verandering van temperatuur. Dat maakt een houten vloer minder geschikt voor vloerverwarming.

  • Dikke tapijten.

  • Laminaat met een houten toplaag.


Tip: laat je goed informeren

De meeste vloeren zijn dus goed geschikt voor vloerverwarming. Maar, zoals je leest, gelden er uitzonderingen. We kunnen het daarom niet vaak genoeg zeggen: laat je goed informeren door een vloerenspecialist over geschikte vloeren voor vloerverwarming.


Vloerverwarming laten leggen

Heb je je keuze gemaakt voor de vloer en ben je nu op zoek naar een vloerverwarming specialist voor het leggen van de vloerverwarming? Vraag een vrijblijvende offerte aan via info@vloerverwarminglatenleggen.nl. Wij focussen ons op omgeving Brabant.